maanantai 29. huhtikuuta 2013

Vapun kunniaksi rankkaa equtusta - 19,95€ Logitechit

Moi taas! Eipä ole tullut kirjoiteltua vähään aikaan kumpaakaan blogia. Nyt kuitenkin pienimuotoinen kiinnostus kirjoittamiseen heräsi, kun ostin otsikon mukaisen huumorisetin parilla kympillä Anttilasta, Logitech LS21.
Piti siis saada tietokoneelle halpa ja väliaikainen kovaäänisempi ratkaisu kuin koneen omat kaiuttimet. Nämä Logitechit ovat varmaankin halvin 2.1 systeemi, mitä tällä hetkellä myydään(?).


Piskuisesta pahvilaatikosta ulos käytännössä-ei-mitään-painavat 2 muovista satelliittikaiutinta ja pienen leivänpaahtimen kokoinen lisäbasso (tämä siis ei ole subwoofer sanan varsinaisessa merkityksessä). Niin ja tietenkin mukana pieni langallinen kaukosäädin, josta voi säätää volumen ja pistää kaiuttimet pois päältä.
Hieman sairaalloisen oloinen hymy kyllä ilmestyi kasvoille tällaisen kokonaisuuden edessä. Heti kiinni koneeseen ja ulos tulee juuri sitä mitä odotinkin; epämääräistä mössönmössöä, jota ei edes musiikiksi heti tunnista. Toisin sanoen aivan jäätävän ala-arvoista jopa Logitechilta. Subistakin kuuluu sellaista huminaa jo ilman signaalia, että hohhoijaa...
Tässä vaiheessa voi tietenkin heittää huumorisetin vapun kunniaksi ikkunasta ulos päreiksi, mutta eihän näistä alunperin pitänyt järkevää ääntä ulos odottaakaan.

Kone on Macbook Pro (Retina 15"), joten musaohjelmana luonnollisesti iTunes. Musiikki pääasiassa Apple Lossless-muodossa. iTunesista EQ (taajuuskorjain) siis päälle ja säätämään. Pikku hiljaa säätämällä alkaa pikku laajakaistoista saada jo kirkkaampaa ja selkeämpää ääntä ulos.
Sijoitin nämä täysin mielipuolisesti ikkunalaudalle nurkkaan niin että satelliitit ovat "subbarin" päällä. Ei näillä mitään äänikuvia ole siis tarkoitus kuunnella. Tarkoitus tällä sijoittelulla on saada subi paremmin integroitumaan pikku satelliittien kanssa, joiden toisto alkaa vasta melko ylhäältä. Myös nurkka vahvistaa matalampia ääniä, mikä tulee tässä kohtaa ihan tarpeen.
Tuosta lisäbassosta ei juuri mitään pöhinää kummallisempaa kuulu, joten equtusta tarvitaan myös tässä rankalla kädellä. Kumisevat taajuudet siis miinukselle ja niitä bassotaajuuksia esiin vaikka väkisin. Kuva alla kertoo minkälaiseen lopputulokseen päädyin omin korvin säätämällä. Geneleceistä (8020B) normisti kuuntelen, joten tuon tyyppiseen ääneen korvani ovat jo tottuneet; mitä ei tietenkään näistä Logitecheistä voi edes saada hyvällä tahdollakaan ulos, lähellekään, mutta kirkkaasta äänestä siis pidän ja sellaista pyrin saamaan myös näistä purkeista ulos.


Kuten siis kuvasta näkyy, rankasti sai equttaa että edes siedettävää saa ulos LS21:sta. Toki tuollaisella equtuksella näiden tehoilla (jokunen Watti pelivaraa) kompressoi aika vahvasti vaikkapa jotain esim. Rammsteinia kuunnellessa, mutta sopii ihan hyvin tähän aikakauteen musiikin saralla... Sanotaan nyt lopuksi näin, että en varsinaisesti suosittele näitä kaiuttimia kenellekään, mutta jos et kahtakymppiä, siis et todellakaan kahtakymmentä euroa enempää halua laittaa kiinni äänentoistoon, niin kyllä tällaisistakin voi saada jotain kiksejä jos vain jaksaa väännellä taajuuskorjainta. Äänensävyä voit siis rajoitetusti säätää, mutta muut ominaisuudet tällaisella vapun huumorisetityksellä on vähän mitä on. Hyvät vaput lukijoille ja kaikille muillekin, ottakee iisisti! <):-)

EDIT

...Ja ennen kuin järki meinaa jättää täysin, niin equahan kannattaa aina käyttää mahdollisimman miinussuuntaisesti (kompressiovaivat, säröt ym.), niin korjailin ja muutin muutenkin hieman ylempään kuvaan verrattuna. Lopputulos paljon parempi.


EDIT2

Ja tuon jälkeen kun ruvettiin vielä vähän enemmän hifistelemään, latasin AU Lab-ohjelman, jolla saa jopa 31 taajuuskaistaa säädettyä, jolloin toiston sai jo paljonpaljon paremmaksi verrattuna iTunesin equun. Mitäköhän jo näillä työkaluilla saisi aikaiseksi jo valmiiksi hyvillä kaiuttimilla hmm...


AU Lab on mac-ohjelma, mutta Windowsissa esim. Winamp:ssa on hyvät equtusmahdollisuudet, plus varmasti monia muita ohjelmia.

1 kommentti:

 1. Ostin itsekin kyseisen paketin noin vuosi sitten pääasiassa kokeilumielessä ja edullisen hinnan vuoksi.Logitech LS21 näyttää olevan aina tarjouksessa Anttilassa joten jos kyseessä on ”ikuinen”
  tarjous niin siitä voisi ilmoittaa kuluttajaviranomaisille koska alennushinta voi olla kuitenkin normaali hinta ja ostajia harhautetaan suurella alennusprosentilla.(Normaalihinnaksi oli merkitty 39.9 euroa ja kertaakaan en ole mainoksessa nähnyt laitetta myytävän tuohon hintaan)

  Paketti on itse asiassa niin houkuttelevan näköinen jo ulkoapäin joten ostopäätös oli helppo.
  Parempilaatuisia kaiuttimia olen ottanut talteen esim. vanhasta stereonauhuristani mutta harmi
  että niiden koko on erilainen kuin näissä nykyajan laitteissa.Logitechin kaiuttimien kotelot ovat ihan siistin näköisiä ja periaatteessa niihin voisi vaihtaa kaiuttimet mutta todennäköisesti kotelon avaaminen ei myöskään ole kovin helpoa jotta kannattaisi alkaa vaihtamaan kaiutinelementtejä.

  VastaaPoista