lauantai 20. marraskuuta 2010

J.S.Bach: Orchestral Suites Nos. 1 - 4


Saksalainen Johann Sebastian Bach on kieltämättä historian suurin säveltäjä. Paljon muksuja ja vielä paljon, paljon enemmän sävellyksiä (yli 1000) aikaan saanut mestari eli vuosina 1685-1750.
Klassisesta musiikista olen aina pitänyt, mutta siihen kunnolla perehtymiseen olen vasta alkanut. Suuri apu tähän on ollut Spotify (premium), mistä löytyy kyllä helkutisti matskua(!). Vanhoja suosikkeja (Bach, Mozart, Beethoven) on tullut tutkiskeltua tarkasti, kuin myös bongattua uusia hienoja säveltäjiä, kuten mm. Benedetto Marcello, minkä Requiemia olin juuri kuuntelemassa Turun tuomionkirkossa Kuninkaantien muusikkojen esittämänä
Tätä kyseistä Bachin säveltämää levytystä on tullut kuitenkin kaikkein eniten kuunneltua tähän mennessä. Kapellimestarina levyllä toimii Jaroslav Dvorak ja orkesterina Capella Istropolitana.
Barokki on se juttu. Minuun tämä ylvään alakuloinenkin tyylilaji uppoaa helpoiten klassisesta. Tällä levyllä on Bachin 4 orkesterisarjaa (BWV 1066-1069), tai ouverturet, eli alkusoitot. Tunnetuimmat sävellykset levyllä taitavat olla 3. sarjan II. Air, sekä 2. sarjan VII. Badinerie. Pääasia levyssä on kuitenkin teoksien kokonaisuus. Tämä on vain nerokasta musiikkia sielulle.
Jokaisen sarjan ensimmäisessä osassa (ouverture) on samankaltainen sävelteema & kappalerakenne, mitä taas seuraa usein hieman rytmikkäämmät (tanssi)osuudet. Samankaltaisia teemoja & yhteneväisyyksiä on kyllä löydettävissä monien osien välillä (esim. 2.sarjan III. Sarabanden ja 3.sarjan II. Airin välillä).
Yksi barokin tunnusomaisimmista soittimista on pianon edeltäjä cembalo, tai tunnetummin harpsichord. Soitin toimii hyvin pohjasoittimena (continuo) sävellyksille. Antamaan runkoa. Nykymusiikissa sitä kuulee lähinnä joissain power metal-bändeissä (Stratovarius tai Luca Turilli esim.), mihin se kyllä sopii myös yllättävän hyvin.
Itse olen kovin mieltynyt kyseiseen soittimeen ja hommasin itselleni jopa -syntisen- Casion kosketinsoittimen, jotta voisin edes etäisesti tutustua soittimeen ;D. Kitarahan on se minun pääsoitin, mutta ei tuosta Casiosta varmasti haittaakaan ole...
Suosittelen kovasti hommaamaan tämän levytyksen itsellesi. Nyt vielä tulevan joulustressin alla tämä on täydellinen rentoutumiseen, hyvän oluen kera luonnollisesti ;). Ainakin CDON:sta levytys löytyy huokeaan 8,95€ hintaan, tai virtuaalisesti Spotifystä.

Täysi 10 pistettä sävellyksille, sovitukselle, orkesterille & äänenlaadulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti