sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Laitearvostelu: Koss Porta Pro


Sanotaan aina, että ensivaikutelma on se oikea, mutta minun kohdallani tuo ei päde. Tai ainakaan näiden kuulokkeiden kohdalla ei.
Vaimokkeelta ja pikkuveljeltä löytyy kyseiset toistimet, kuten ilmeisesti joka toiselta muultakin, ja joskus niitä nopeasti testanneena jäi lähinnä mieleen paksu, korostuneen bassoinen soundi. En tykännyt. Olin tottunut Sennheiserin melko (keski)bassoköyhiin sekä kirkkaisiin PX 200:siin. Tässä vähän aikaa sitten alkoi jo hieman pännimään senkkujen ylikirkas, jopa suhisevan diskanttinen ääni ja päätin tyypata vaimokkeen Porta Pro:t uudestaan ja myös ajatuksella tällä kertaa. Kuunneltuani kuulokkeita aikani tykästyin niihin ja kävin vierailulla Gigantissa, jossa spesiaaliversio kuulokkeista irtosi hintaan 39€. Kuulokkeet ovat tyylikkään valkoiset väritykseltään ja piuha on kangaspinnoitteinen, joten se ei mene solmuille eikä kiertyile itsekseen. Tällaista toivoisi kaikilta mahdollisilta piuhoilta..

Kossin ääneen kestää tottua jonkinkin aikaa, mutta sitä mukaa alkaa myös pitämään siitä enemmän ja enemmän. Kuulokkeiden antamaa äänimaailmaa voisi kuvata sanoilla "lämmin", "meisselinne herra, olkaa hyvä", "bassoa löytyy", mutta myös "erotteleva" ja "läsnäoleva". En nyt tarkoita mitään analyyttistä erottelevuutta, mutta saa nyt kuitenkin selvää mitä soittimia soitetaan ja vielä miten niitä soitetaan. Bassokitarasta löytyy jopa sävyjä. Laulu kuulostaa ajoittain yllättävänkin luonnolliselta, esim. Vesku Loiri. Hevillä basso murisee asiallisesti, särökitaroissa on voimaa ja rytmiosasto on voimakkaan dynaaminen. Esimerkkinä tällaisesta metallibiisistä vaikkapa Opethin "By The Pain I See In Others". Tuosta biisistä ei vain puutu mitään. Pellit saisi tosin kolista Kosseilla kovempaa...
Klassisessa musiikissa nämä ei sitten toimikaan ihan niin hyvin, sillä tässä kerhossa arvostetaankin jotain aivan muuta kuin kovaa bassontoistoa. Selkeyttä, selkeyttä... Kohderyhmän listapoppi uppoaa taas jälleen kuin olut tavalliseen suomalaiseen mieheen.
Verhoutuneisuutta/tunkkaisuutta siis esiintyy jonkin verran ja soundstage saisi olla tarkempi ym. narinaa, mutta hintaisekseen nämä ovat kuitenkin oikein hyvät kuulokkeet. Kuunteluväsymystä ei juuri synny sen enempää kuin normaalistikaan kuulokkeista kuunnellessa. Kaiutinkuuntelu kun kuitenkin on se minun ykkösvaihtoehto äänentoistossa.

Kuuntelu Kosseilla tapahtuu pääosin Nokian aikansa (n.2v. sitten..) lippulaivamallin N96:n kautta ja lähteenä Spotify Mobile (premium). N96:ssa on tehokas kuulokevahvistus eikä sillä mitään ongelmia ainakaan ole ajaa näitä. Äänenlaatukin on ihan ok. Ainoa miinus on, että äänenvoimakkuuden porrastus voisi olla vähän hienovaraisempi.
Denonin vanhalla hifi cd-soittimella Kossin ääneen tulee huomattavasti lisää kirkkautta ja verhot jo vähän aukeavatkin... Kannettavilla mp3-soittimilla ei kuitenkaan koskaan päästä lähellekään tällaisten hifi-järkäleitten äänenlaatua, joten en voi arvostella näitä myöskään sen mukaan.

Porta Pro on avoin kuuloke, eli kaikki möly vuotaa ulos, mutta antaa samalla sointiin tiettyä ilmavuutta, mitä myös kaipailin suljettuja Senkkuja kuunnellessani. Se onkin sitten ihan sinusta itsestäsi kiinni, haittaako sinua kun bussissa viereisen penkin mummo itsesi lisäksi kuulee myös perverssin musiikkimakusi.
Päässä nämä ovat todella kevyen tuntuiset, eikä purista sitten yhtään vaikka asetuksena oisikin 'Firm'. Porta Pro:ssa voi siis valita kolmen puristavuusasetuksen väliltä; Light-middle-Firm. Itse pidän joko keskiasennossa tai firmillä.
Kuulokkeet saa taitettua nätisti kasaan ja laitettua sitten hienoon nahkaiseen mukana tulevaan pussiin.

Koss Porta Pro:t on hyvä ostos mp3-soittimen kaveriksi. Ei kannata ainakaan missään tapauksessa kärsiä niistä mukana tulleista kuulokkeista. Jos vain mahdollista, niin kokeile kuulokkeita ennen ostamista. Tämä pätee myös yleisesti ottaen kaikkeen mahdolliseen, vaikken sitä itsekään aina noudata ;).

Arvosana 8/10

+ hinta-laatu-suhde
+ lämmin soundi
+ hyvä bassontoisto
+ mukavat päässä

- hieman liiankin lämpimät?
- verhoutuneisuus äänessä
- vain heville ja popitukselle "täysin optimaaliset"

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos tästä arvostelusta, millaiset noi kuulokkeet on pitkässä käytössä?
    Puolisoni on saanut useammat nappikuulokkeet rikki, ja ajattelimme kokeilla sankakuulokkeiden kestävyyttä seuraavaksi.

    Tämä oli nyt erittäin valaiseva arvostelu.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista