sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Naim


Tuossa aikaisemmin vähän uhosinkin jo, että olisinko minä mahdollisesti Naim-mies. No nyt päätin ottaa siitä selvän ja hommasin kyseisen lafkan vermeet.
Naim Audio on siis englantilainen pitkän linjan perinteikäs hifi-elektroniikan valmistaja. Heidän laitteissaan kompromisseja musiikin kustannuksella ei juurikaan tavata. Laitteet ovat siis hyvin pelkistettyjä ja mitään ylimääräistä turhaa ei ole lisätty signaalitien tukkeeksi. Samalla laitteen pelkistetty musta-laatikkomainen ulkomuoto ja vihreällä taustavalolla hehkuva tyylikäs logo keskellä konetta viehättää helposti silmää ja ehkäpä puolisonkin silmää, joten ajoittain vaikea WAF-ilmiökin saatetaan voittaa tässä ;).
Se, että tavallinen kuluttaja tuskin on ikinä kuullutkaan Naim-merkistä, johtuu merkin hintatasosta, mikä ylittää varmasti monen käsityksen musavermeiden "hyväksytystä" hintatasosta. Kuitenkin jos oikeasti tykkäät kuunnella musiikkia enemmänkin ja haluat saada siitä enemmän/kaikki irti, ei esim. 1000-2000e (noin aluksi) vaikka vuodessa nyt niin paha sijoitus ole, jos rupeat vaikka laskeskelemaan tunteja vuodessa kuinka paljon tulee kuunneltua. Itse kuuntelen varmaan n. 4h vähintään musiikkia päivässä, että siitä sitten laskemaan tuntihintaa...

Itse hommasin Naimin 'entry levelin', vaikkei sanan varsinaisessa merkityksessä, integroidun stereovahvistimen Naim Nait 5i (5i-2) ja cd-soittimen Naim CD5i. Hyväkuntoisina käytettyinä molemmat. Kyllä, nämä ovat erittäin haluttua tavaraa käytettyjen laitteiden toreilla (vaikkakin harvinaisia), sillä hintataso on huomattavasti uutta huokeampi, mutta silti vakiintunut. Eli jos haluan päästä näistä eroon, saan aika satavarmasti omani takaisin. Useimmissa tapauksissa näistä halutaan päästä eroon vain siinä tapauksessa, kun halutaan kiivetä taas yksi askel ylemmäs Naim-portaassa ja myydän vanhat pois jaloista. Ainahan jonkun on myös aivan pakko saada se uusin uusi verme itselleen heti.
Sanotaan nyt vielä, että Naim huoltaa edelleen vaikka ensimmäisen ikinä tehdyn laitteensa, millaista ei enää hirveästi markkinoilla nähdä. Maine on siis heille kaikki kaikessa, mikä onkin pienen hifimerkin elinehto.

Naimin laitteiden synergiat toimivat yleisesti tiedettäen parhaiten keskenään, käyttäen vielä Naimin omia kaapeleita, kaiutinpiuhoja, ulkoisia virtalähteitä, sukkia, lippiksiä ym.. Mutta leikki kuitenkin sikseen. Esimerkiksi CD-laite yhdistetään vahvistimeen Naimin yhdellä (tukevalla) din-johdolla, jolloin molemmista laitteista tulee käytännössä yksi komponentti ja maadoitus tapahtuu vain cd-soittimessa. Toki ne voidaan yhdistää yleisemmin käytetyillä rca-johdoilla, mutta yhtä hyvään lopputulokseen ei tällöin päästä. Ohjeissa myös suositellaan vahvasti käyttämään Naimin omaa Naca5-kaiutinpiuhaa, että päästäisiin parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Tämä toki saattaa kuulostaa hirveältä kotiinpäin vetämiseltä, mutta ympäri netin foorumeita selatessa ihmiset ovat lähes yhteen ääneen todenneet, että näin se vain on. Helpottaahan se kuluttajaakin, kun ei tarvitse miettiä, mitä piuhaa sitä nyt tarvitsisi hankkia. Piuha maksaa 15e/m, eli ei siinä nyt onneksi hirveästi köyhtymään pääse.
Jottei kuitenkaan harrastaminen loppuisi kuin seinään, kaiuttimet on itse löydettävä, vaikka toki suosituksia aina löytää.

Itselläni on siis vieläkin tanskalaisen Dynaudion 2000-luvun alkupuolelta olevat Audience 42 - kajarit, mitkä näyttää ulkoapäin säälittäviltä pikkupihisijöiltä, mutta kun aletaan syöttää musiikkia kaapeleita pitkin pöntöille, niin takaan, että ainakin hämmästyt ja mietit, että mitä juuri tapahtui. Ja vielä varmemmin, jos sitä musiikkia syötetään Naimien kautta: sillä juuri näin minullekin kävi. Luulin jo tuntevani Dynaudiot, mutta ehei, nythän ne vasta henkiin heräsi.
Kaiuttimet on suht' vaikea kuorma vahvistimelle (8ohm) ja Naitin nimellisteho on "vain" 50W per kanava. Silti volume-potikka asennossa klo 10:00 on jo "kovaa" monen mielestä. Kerrostaloympäristössä en yli 11:00 viitsi enää edes mennä (ilman häätöpelkoa). Edellisen Pioneerin "100W per kanava" taisivatkin osoittautua suurimmilta osin hattivateiksi.

CD 5i on pelkistetyn näköinen, eikä etupaneelista löydy kuin 4 nappulaa. Play, stop, next ja prev. Toki kaukosäätimestä löytyy sitten lisää. CD-soitinta ja vahvistinta ohjataan samasta kaukosta. Ulospäin sivulle avautuva jykevä levykelkka avataan ihan itse karvaisilla kätösillä. Magneettinen "klamppi" poistetaan, laitetaan levy paikalleen ja "klamppi" pistetään takaisin. "Klamppi" pitää levyn tukevasti paikallaan toiston aikana, sekä hiljentää melua. Ainoa vaikeus on välillä muistaa laittaa se takaisin levyä vaihdettaessa...
Digitaalinen näyttö on, kuten Naimit on, pelkistetty. Siitä näkyy kerralla vain raitanumero, tai vaihtoehtoisesti kuluva kestoaika tai kokonaan pimeänä. Takana on vain DIN-johdon ja rca-piuhojen ulostulot (sekä virtajohdon paikka luonnollisesti).
Virta kytketään myös takaa manuaalisesti keinuvivulla, eikä kaukosäätimellä pysty laitetta sulkemaan. Tämä ei suinkaan ole mikään suunnitteluvirhe. Naimit on tarkoitus pitää aina päällä, sillä äänentoisto on parhaimmillaan laitteen komponenttien ollessa lämpimiä. Tämä on ihan ohjeissa kerrottu seikka. Virrankulutus on kuitenkin niin pientä, ettei sähkölasku tämän takia juuri kasva. Käyttöliittymä on ihan kätevä pienen tottumisen jälkeen, eikä valitettavaa juurikaan ole.



Nait 5i :ssä on 5:lle eri lähteelle kytkentämahdollisuus. 4 sisääntuloa löytyy takaa, mille on myös omat valintanappulansa. Tässä päivitetyssä i -versiossa aiempaan i - versioon nähden on myös edessä pieni huomaamaton 3,5mm reikä mp3-soitinta varten, mikä kytkeytyy päälle automaattisesti siihen jotain kytkettäessä. i --> i tehdyt päivitykset on luonnollisesti eniten kuorten sisällä tapahtuvaa. Äänentasoa voi säätää joko käsin laitteesta, tai kaukosäätimestä erittäin hienovaraisesti/suurellakin askeleella. Yöllä varsinkin arvostaa hienovaraista kaukosäätöä. Mitään basso/treble-säätöjä ei ole, sillä ääni on säädetty jo valmiiksi kohdilleen.



No millainen se ääni Naimissa sitten oikein on?? -Koukuttava, voisi olla aika hyvä vastaus tuohon kysymykseen.
Hifissähän perimmillään haetaan luonnonmukaisuutta toistoon, eli toisinsanoen live-meininkiä. Jos ikinä olet live-musiikkia kuullut, niin tiedät, että yksi musiikin suurimpia koukkuja on yksinkertaisesti sen rytmi ja rumpujen & minkä vaan soittimen iskeminen tahdissa, kuulijalle välittyen musiikin rytmin tunteminen rintakehässä miellyttävänä paineena ja tanssijalan vipattamisena & ilmakitarakäden heilumisena. Tunnetta.
Moni äänentoistovehje keskittyy vain äänensävyyn, mikä on toki tärkeä elementti myös, mutta ei yksinään tee musiikkia, niin kuin se live-esityksistä tunnetaan.
Toinen tärkeä ominaisuus musiikissa on soitinten suhde toisiinsa ja niiden kuuleminen yhdessä, mutta samaan aikaa erikseen. On hyvä erottaa soitinten äänet toisistaan, mutta jos mennään liian analyyttiselle tielle, unohdetaan taas se musiikki ja keskitytään yksittäisiin ääniin, vaikka musiikki on kokonaisuus.

Naim keskittyy äänentoistossa eniten juuri rytmiin, eli rummut äänitteillä todella herää henkiin, kuten myös bassolinjat. Dynaudiot on hyvin dynaamiset kaiuttimet, eli nämä menevät käsi kädessä täydellisesti. Toiseksi yksityiskohtia & erottelevuutta on juuri sen verran, että pystyt bongaamaan kaikki soittimet vaivatta, mutta pääkeskittyminen säilyy silti kokonaisuudessa.
Äänensävy on melko neutraali, eli soittimet kuulostavat itseltään.
Äänikuva on eteenpäintyöntyvä, eli ääni muodostuu kaiuttimien eteen huoneeseen ja laajasti sivuille.

On ollut taas pirun mukavaa kahlata levyhyllyä läpi ja kuunnella kaikkea mahdollista, saaden siitä irti paljon enemmän kuin ennen.
Muuten olen pirun tyytyväinen tämän hetkiseen tilaan, mutta hieman isommat Dynaudiot houkuttelisi vielä. Sen alimman rutistuksen kun vielä saisi basso-osastola irti, niin avot. Niin ja voisi ne Naimin kaiutinpiuhat vielä hommata ja kuulla se ero ihan itse, jos sellaista on. Tietenkin näin Spotify-aikana pitäisi vielä hommata erillinen laadukas DAC (digitaalinen ääni analogiseksi) hoitamaan ääni tietokoneelta vahvistimelle.

Olen astunut Naim-suohon, enkä oikeastaan edes tahdo pois sieltä, ainakaan ihan heti. Suosittelen kaikille musiikin ystäville tutustumista merkkiin.

1 kommentti:

  1. Minusta tuli eilen Naim-mies kun ostin saman vahvarin ja aloin heti säästää samanmerkkiseen cd-soittimeen. Loistava vahvari ja koukuttaa kuuntelemaan musiikkia. Yksi asia ihmetyttää: kaukosäätimellä volumea ohjatessani volumenapin ääni rohisee. Ei ole iso juttu mutta hyvin pienellä äänitasolla rohina kuuluu eikä luulisi kuuluvan tämän tasoisen laitteen ominaisuuksiin. Tyyppivika kuten entisen miehen autossa?

    VastaaPoista